2008-09-22

OutSync

Ett litet trevlig program som jag har använt ett tag nu är OutSync. Det är ett litet gratisprogram som synkroniserar bilder mellan Facebook och Outlook. Det vill säga alla de bilder som mina vänner på Facebook själva har lagt upp som sina profilbilder kommer att visas som kontaktbild i Outlook.

Har man dessutom en mobiltelefon med Windows Mobile och synkroniserar sina kontakter dit så visas bilderna även i mobilen. Dock har jag själv inte testat detta själv, så jag lovar ingenting.

Synkroniseringen hänger även med SyncMyCal, så att alla profilbilder till slut även hamnar i mitt Gmail-konto.

Tyvär måste synkroniseringen skötas manuellt, men det enda man behöver göra är att öppna OutSync, logga in på sitt Facebook-konto och sedan synkronisera. En bra sak är att man även ser vilka kontakter i Facebook som inte kommer att synkroniseras, vilket gör att man får en översikt över personer som man kanske borde ha i sin kontaktlista.

Ett varningens finger bör dock höjas då synkroniseringen inte går på något unikt id, utan helt enkelt kollar om förnamn och efternamn stämmer. Stämmer detta förutsätter OutSynk att det handlar om samma kontakt. Detta gör att man inte får ha dubbletter av kontakter i Outlook, något man ändå ska undvika. Men i teorin kan faktiskt två personer man känner ha precis samma namn, och då kan problem uppstå. 

Som sagt, ett litet trevligt program som gör att jag får en bild på alla mina kontakter.

Lite nördigt kanske, men det fungerar för mig...

2008-09-18

Om Gmail

Jag var med redan från starten, eller väldigt tidigt i alla fall. Mitt första mail gick iväg 2005-12-13 och löd:

"Är så trött på allt strul och alla spam med min mailadress så jag håller på att byta. Testar GMail, en av googles alla fina saker man kan hitta. Byt min adress är ni snälla. För er som är intresserade kan ni skicka ett mail så bjuder jag in er (annars kan man inte skaffa en adress). Vad sägs om 2,7 GB lagring (JAG SKOJAR INTE). Kolla på mail.google.com och se på räknaren med lagringskapacitet per konto. Men som sagt ligger jag i provstadiet (jag har ju en hel lista med krav på min e-postleverantör) så det går att nå mig på gamla också, när den inte strular."

Mycket har hänt sedan dess, bland annat är lagringsutrymmet uppe i 7148 MB. När jag började använda Gmail var man fortfarande tvungen att få en inbjudan för att få börja använda, och redan då var det mer eller mindre kärlek vid första ögonkastet. Bara under de senaste månaderna har det hänt mycket i Gmail när alla labs-tillägg blir tillgängliga, men mer om detta snart.

Jag använder min Gmail för alla privata mail. Jag har ju även en mailadress till jobbet, men jag tycker om att ha en klar indelning på det hela. Jag ger ut min jobbadress för allting som har med jobbet att göra och allt privat går till Gmail. Dels kan jag hålla en klar separering mellan de två och sen vet jag att på till exempel semestern behöver jag bara kolla min privata mail.

Som jag skrev tidigare är lagringsutrymmet uppe över 7 GB, vilket är fullt tillräckligt för mina behov. Men i detta kommer en av Gmails grundläggande teser in - "arkivera och sök, radera inte". Glöm inte att Google i grunden lever på sin sökmotor och denna funktion är i stort sett implementerad på alla applikationer de släpper ifrån sig, och Gmail är inget undertag. Du kan snabbt söka reda på vilket mail som helst genom att ange ett antal sökkriterier. Det är inte många många mail jag slänger, men ALLT arkiveras så fort som möjligt. Jag blir helt tokig av folk som har hela sin inkorg full. Hur kan man hålla reda på allt. Nej, jag läser ett mail som kommer till inkorgen och arkiverar direkt. Alternativt sätter jag upp det på min åtgärdslista (mer om detta senare), men inkorgen ska hållas tom. 

En av de saker som kan verka förvillande i början för Gmail-användare är det faktum att mail lagras som konversationer. Jag skickar till exempel ett mail till dig som du svarar på. Detta lagras i Gmail som en enda konversation. Klickar jag på denna så ser jag först mitt mail och sedan ditt svar under. Så länge ämnet är det samma så kan vissa konversationer bli uppåt 20 mail fram och tillbaka, men samtidigt är det mycket smidigare för mig att hålla reda på. 

Innan jag går in på detaljer måste jag bara säga följande: Det första du ska göra om du vill använda Gmail på ett mer avancerat sätt är att ändra språket till "English (US)". Visserligen får du då stå ut med menyer och inställningar på ett helt främmande språk :-), men det kanske de flesta kan klara av. Anledningen till detta är att Google rullar ut alla sina senaste uppdateringar och testversioner till detta språk innan man släpper det i stor skala.

Labels och filter
För att hålla min inkorg så ren som möjligt använder jag en hel del filter för alla mina mail. Jag har då ställt in att dessa mail ska hoppa över inkorgen och "taggas" med en label, eller etikett. till exempel går alla nyhetsbrev eller mail från olika organisationer direkt in i etiketten "Diverse". Jag kan alltid se att "Diverse" innehåller si och så många olästa mail, så jag missar ingenting. Däremot kan jag ibland läsa mailen från mobilen eller och jag helt enkelt bara har bråttom, och då vet jag att det som ligger oläst i inkorgen är personliga mail som jag antagligen behöver läsa.

Ett annat sätt som jag använder mina filter på är att jag utnyttjar möjligheten att lägga ett plusstecken (+) innan @ för att styra mina mail. Säg att jag har adressen minadress@gmail.com, då går även minadress+test@gmail.com och minadress+hej@gmail.com till samma adress. Detta ger mig möjligheten att skapa filter för att rikta liknande mail till vissa etiketter. 

För att ge ett exempel på det hela så har jag hela min "att göra"-lista i min mail. Denna består egentligen bara av en etikett som heter "ToDo". Mail kan jag i stort sett skicka var än jag befinner mig, så om jag behöver sätta upp en sak på min åtgärdslista så skickar jag bara ett mail till minadress+todo@gmail.com. Mailet går genom ett filer som automatiskt sätter etiketten "ToDo" och hoppar över inkorgen. Dessutom stjärnmärker jag mailet (kommer till detta snart) och vips har jag ett kraftfullt verktyg för att sortera mina mail.

Poppa från andra konton
En funktion som jag verkligen gillar med Gmail är att man kan använda protokollet POP för att ladda ner mail från andra konton, precis som man brukar göra till sitt mailprogram på datorn. Under inställningen "Accounts" hämtar jag mail från tre olika gamla konton som jag har (självklart etiketteras dessa och hoppar över inkorgen). Jag får nästan aldrig mail till dessa längre, men så länge de är aktiva fortsätter jag att hämta. Under "Accounts" kan jag även ställa in olika konton som jag vill kunna skicka som. Till exempel har jag här mitt jobbkonto upplagt, för att kunna skicka iväg ett mail så att det ser ut som att jag skickar det från jobbet. Dock resulterar detta bara i att det ser ut som att det kommer från jobbet, kollar man mer noggrant i mailet står det klart och tydligt att det faktiskt har skickats från min gmail - så använd inte detta för att lura folk att du är någon annan. Svarar de på mailet så kommer det att gå till min jobbadress. Dessutom är det faktiskt så att om du ska kunna lägga till en adress på detta sättet så måste du bekräfta detta först från ursprungsadressen. Så luras går inte.

Labs
För dig som inte har använd Gmail med engelska som inställning tidigare så kommer inställningarna att utökas något. Bland annat finns det "Labs" som är något som släpptes för inte så länge sedan. Här har Googles utvecklare kommit med egna förslag till förbättringar för mailtjänsten och sedan implementerat detta. Alla dessa är på teststadiet och inga garantier ges för att tilläggen kommer att finnas kvar, men av det jag har sett hittills så kommer de flesta antagligen bli "riktiga" inställningar inom kort.

Quick Links var en av de första tilläggen som jag angav som "Enabled". Med denna får man en ny ruta vid alla etiketter där man kan spara sökningar man har gjort. Något jag använder flitigt för att får fram till exempel alla mina uppgifter med en speciell status.

Superstars ger mig möjlighet att lägga till olika stjärnmärkningar. Denna dyker upp under de vanliga inställningarna när du har aktiverat den och sedan kan du välja vilka olika stjärnmärkningar du vill använda. Jag använder tre olika märkningar för min ToDo-uppgifter - måste åtgärdas nu, måste åtgärdas, åtgärdas senare.

Det finns diverse andra inställningar som jag använder. Bland annat jag strukturerat om lite vad gäller var mina etiketter ska visas och så vidare.

Att göra
Som jag beskrivit tidigare så hamnar alla mina att göra grejer under en speciell etikett. Dessutom stjärnmärker jag dem, och det är här det fina kommer in. Dels stjärnmärker jag dem med labs olika stjärnor och när jag ska kolla på min åtgärdslista klickar jag på den förvalda länken för "Starred" eller någon av mina sparade sökningar i Quick Links. Ett enkelt klick på stjärnan i denna lista resulterar att uppgiften mister sin stjärna och därför försvinner från listan, precis som vilken uppgiftslista som helst. Det som saknas är bara en vettig sortering av uppgiftsposterna eftersom de visas i den ordning mailet kom in. Men det skulle inte förvåna mig om Google kommer fram med en alternativ sortering av e-postmeddelanden snart.


Som jag har nämnt i en tidigare bloggpost försöker jag hålla antalet uppgifter i listan nere genom att lägga upp dessa i min Google Calendar. Där kan jag sätta ett datum då jag vill påminnas, vilket resulterar i att det skickas ett mail som går direkt in i min uppgiftslista.

Backup
Jag älskar Gmail, men vågar jag lita på att alla mina mail verkligen inte försvinner vid en krasch eller liknande? Ibland har Gmail upplevt vissa problem med nertid och liknande. För att vara på den säkra sidan har jag en uppsättning av programmet Thunderbird hemma. Till denna POPar jag ner all mail från både mitt konto och min frus konto. Allting markeras direkt som läst och mer än så använder jag inte programmet. Men det känns ändå skönt att jag har en kopia av alla mina mail lagrade hemma på min hårddisk.

Övrigt
Gmail har även funktioner för att direkt-chatta med andra kontakter man har, dock måste dessa vara gmail-användare för att detta ska fungera. Jag skulle gärna använda detta mer eftersom allting sparas på samma sätt som mail, men i och med att många kompisar inte använder Gmail faller hela tanken med detta.

Hela förutsättningen för allt detta är ju att jag konstant har en uppkoppling. Gmail fungerar inte i offline-läge. Sitter jag alltså på semestern utan uppkoppling så sitter jag med skägget i brevlådan. Här kommer mobilen in. Gmail har en speciell applikation för just mobiltelefoner med Java. Visserligen kan jag antingen använda POP eller IMAP för att ladda ner mail till de flesta mobiltelefoner idag, men genom att använda Gmails egen mobilapplikation får man tillgång till saker som etiketter, arkiveringsmöjligheter, sökning och så vidare. Besök bara http://gmail.com/app från din mobil och ladda ner.

Det finns en hel del sätt att underlätta användningen av Gmail, och alla Googleapplikationer för den delen. Bland annat kan man som Firefox-användare installera Greasemonkey vilket gör att man kan anpassa utseendet mycket och kombinera till exempel en vy mellan Gmail och Google Calendar. Dock blir jag lite skeptisk till sådant. Hela tanken är ju att jag ska ha tillgång till allting överallt, vilken dator jag än sitter vid. Om jag då vänjer mig vid ett arbetssätt som mer eller mindre är låst till min dator hemma så faller hela tanken. Nej, jag håller mig till det som finns inbyggt i nuvarande applikationer och försöker inte att göra för stora ändringar som är kopplat till en vis webbläsare eller dator.

Lite nördigt kanske, men det fungerar för mig...

Lista över Googles applikationer

Kom på att jag antagligen i en tidigare post borde ha bifogat en länk till den lista som finns över Googles alla applikationer. Kolla in http://www.google.se/intl/en/options/.

Här finns det många guldkorn att hitta. Bland annat upptäckte jag häromdagen "Sites", som är ett perfekt verktyg för den som vill dela med sig av information i form av listor, sdor eller dokument. I stort sett ett helt intranet på webben. Återkommer antagligen i detta ämne vad det lider.

Lite nördigt kanske, men det fungerar för mig...

Lösning för mitt problem med Calendar

Nu har jag tänkt till lite med det här med färgkodningen som inte fungerade för mig i Google Calandar, och fått det att fungera.

Mitt problem låg alltså i att jag inte kunde färgkoda mina kalenderinlägg i Google Calendar efter om tiden var angiven som upptagen eller ledig. Eftersom jag håller reda på i min kalender vilka tider som gäller för barnen på dagis och skola samt vilka tider som min fru arbetar (tiderna är väldigt oregelbundna) så anger jag alla dessa tider som "Ledig" i min kalender i Outlook. Detta alternativ finns även i Google Calendar, men där finns det inget sätt för mig att direkt i kalenderöversikten se om en tid gäller mig eller inte.

Lösningen kom när jag kollade igenom inställningarna i SyncMyCal, som ansvarar för min synkronisering mellan Outlook och Google Calendar. Där finns det något som heter kategorisynkronisering, vilket gör att man kan exkludera eller inkludera en eller flera kategorier i sin synkronisering. Det jag gjorde då var att skapa nya kalendrar i Google Calendar (eftersom enskilda kalendrar går att färgkoda). Nästa steg var att kategorisera alla tider i Outlook för att sedan lägga upp olika synkroniseringar genom SyncMyCal som inkluderar endast vissa kategorier.

Alltså:
  • I Outlook kategoriseras alla tider för barnen som kategorin "@Barnen" och liknande för min fru (@ använder jag för att kategorierna alltid ska hamna överst i listan över alla kategorier, som jag även använder i jobbet). Jag har valt att inte kategorisera mina egna tider eftersom det tar för lång tid att hålla på med det.
  • I SyncMyCal skapar jag tre olika synkroniseringar där den ena synkroniserar alla tider som inte är kategoriserade, den andra synkroniserar bara tider i barnens kategori och den tredje endast i min frus kategori.
  • I Google Calendar behåller jag min huvudkalender för mina egna tider. Sedan har jag skapat två nya kalendrar, en för barnen och en för frun. Dessa får sedan lämpliga färger.
  • I SyncMyCal ser jag till att respektive synkronisering sker direkt mot respektive kalender i Google Calendar.

Resultatet:


Nu är jag en lycklig människa.

Lite nördigt kanske, men det fungerar för mig...

2008-09-16

Google Calendar

Jag har tidigare i min blogg berättat hur jag synkroniserar min kalender. Här kommer nu en beskrivning av hur jag använder Google Calendar.

För det första använder jag en standardkalender som synkroniseras med Outlook på jobbet. Här håller jag reda på alla tiderna för mig själv och till exempel när barnen är på dagis eller när frun jobbar. I och med att jag i stort sett är den enda som har fasta tider i familjen krävs det att jag håller reda på när jag ska hämta barnen på skola/dagis eller när jag lämnar. Ingenting lämnas åt slumpen.

Jag har upprättat en "att göra"-lista i min Gmail, för att hålla reda på saker och ting, men för att denna inte ska överbelamras av saker som ligger längre fram har jag skapat en kalender som helt enkelt heter "ToDo". I varje kalender kan man under inställningar ställa in standardpåminnelser för just den kalendern. Man kan välja mellan E-post, SMS eller pop-up. Standard för min ToDo-kalender är att e-post skickas 5 minuter innan utsatt tid. Varje gång jag skapar en post i denna kalender så kommer en påminnelse att skickas till min e-post, där jag har skapat ett filter som ser till att mailet hamnar direkt i min "att-göra" lista. Om det är extra viktiga saker så kan jag alltid lägga till ytterligare en påminnelse per SMS. Allt du behöver göra för att få SMS att fungera är att ange ditt land och mobilnummer och sedan bekräfta detta med en kod som kommer till mobilen. Fantastiskt smidigt.

Som standard använder jag veckovyn i min kalender eftersom den ger bäst översikt, men jag växlar även till 2-veckors- eller månadsöversikt beroende på vad jag vill se. Det jag tycker saknas, som Outlook gör bra, är att jag vill kunna se skillnad direkt på om tiden jag har angett är markerad som ledig eller upptagen. Eftersom jag håller reda på familjens tider, som egentligen inte berör mig, så sätter jag dessa som "ledig". Allt som berör mig blir "upptagen". 

Utöver mina egna kalendrar prenumererar jag på svenska helgdagar och namnsdagar. Det finns en uppsjö av olika kalendrar att prenumerera på. Dessutom prenumererar jag på mina föräldrars och andra i familjens kalendar. Dock verkar ingen av dem använda detta fullt ut. Men i en perfekt värld skulle jag alltså kunna hålla reda på vad andra i min närhet håller på med. Andra kalendar färgkodas självklart så att man enkelt kan särskilja dem i vyn.

Här tänker du kanske att detta inte alls är önskvärt att alla andra ska kunna se vad du gör hela tiden. Det fina med det hela är dock att jag väljer exakt vilken information jag vill att andra ska se. Vissa kanske bara kan se om jag är upptagen eller inte. Vissa ser all information.  Så länge jag inte publicerar min kalender helt öppet bestämmer jag alltså själv vem som får se vad.

En tanke är att man skulle kunna skapa kalendrar för olika grupper man är med i så att alla gruppmedlemmar kan ändra och lägga till. Istället för att skicka ut en lista med datum och tider, så är det alltid kalendern som gäller.

Lite nördigt kanske, men det fungerar för mig...

2008-09-14

Att leva synkroniserat

Jag är ett ordnings-freek ut i fingerspetsarna. I alla fall vad det gäller strukturering och delning av information. Det hela kommer sig säkert av att man som programmerare och systemutvecklare måste strukturera saker och ting för att lyckas bra. Det som ibland kan slå över åt det riktiga nörd-hållet är att jag sätter stolthet i att ha saker och ting strukturerade. Koden jag skriver ska se snygg ut (vilket visserligen också gör att den blir läsbar och därmed enkel att följa och uppdatera), min kalender ska innehålla allting jag gör osv. Om jag så snackar med en kund om att träffas om en halvtimma, så åker det in i kalendern. Inte så mycket för att jag ska komma ihåg det (lite längre närminne har faktiskt) utan för att det ska stå i min kalender vad jag gör. Detta gör att jag faktiskt skulle kunna gå in i kalendern för att se vad jag gjorde just den här tiden för exakt ett år sedan. Dessutom kan andra som jag delar min kalender med se vad jag har för mig och så vidare.

Men för att åstadkomma detta måste man se till att leva hela synkroniserat, vilket inte alltid är det enklaste.

Till att börja med min uppsättning:

Jobbet
På jobbet kör Microsoft Exchange och Outlook 2007. Jag lever hela mitt arbetsliv i Outlook, och nya 2007:an är helt fantastisk måste jag säga. Alla mail som kommer in läses och arkiveras sedan i mappar strukturerade på kunder. Om det är saker som ska åtgärdas sätter jag ett datum på det samt en uppskattad tid. Alla dessa hamnar automatiskt i min uppgiftslista i "Att göra"-fältet, och jag kan snabbt planera min vecka genom att få ihop en 6-8 timmar varje dag.

Allting i min Outlook ligger egentligen i Exchange, som fungerar som en server där all information lagras. Detta gör att jag skulle kunna köra Outlook hemma också och se precis samma information här hemma som på jobbet.

Fritiden
Jag har numera gått tillbaka till min gamla trogna Sony Ericsson K530i. Jag hade länge en P1:a, men det var lite för slö och klumpig. Visserligen erbjuder min nuvarande telefon inte samma möjligheter med direktsynkronisering mot Exchange, men jag har fått ge avkall på detta för storlekens skull. Ryktena säger att det finns en liknande K530i med synkroniseringsmöjligheter, men jag har inte hunnit kolla på detta. Nu synkroniserar jag min telefon med en sladd mot Outlook så att jag kan få in mina kontakter och kalender i telefonen.

Hemma
Hemma kör jag Google fullt ut, som jag nämnt i tidigare blogginlägg.

Hur jag får ihop det
Min jobbdator står på dygnet runt och i Outlook har jag köpt ett tillägg som heter SyncMyCal (typ 250 kr för fullversionen). Med denna kan jag synkronisera hela min kalender och kontakter med Google Calendar respektive Gmail. Denna körs en gång i timmen och det gör att båda ställena hela tiden är uppdaterade med den senaste informationen, oavsett om jag fyller i den i Outllok eller Google Calender. Detta gör att livet blir lite enklare.

Jag har åtskilliga gånger försökt att få min fru att inse hur smidigt det skulle vara om vi båda hade varsin digital kalender och sedan prenumererade på varandras. Man skulle då kunna se direkt när den andra är upptagen och så vidare, men icke! Det ska vara vanlig gammal hederlig kalender i pappersformat. Ja, ja - vad det lider kanske hon inser hur rätt jag har.

Lite nördigt kanske, men det fungerar för mig...

2008-09-13

Om Google

Jag använder massvis med Google-applikationer dagligen. Jag blir alltid lika förvånad över hur mycket saker de kan slänga ur sig och inte ta betalt för det. Det är klart att någon betalar för kalaset i slutändan, men jag behöver i alla fall inte slänga ut en massa pengar. Jag har sagt det förut och säger det igen: "Om något företag kommer att ta över världen så är det Google."

I listan över saker jag använder dagligen ingår bland annat: 
  • Gmail - den bästa mailtjänsten jag känner till.
  • iGoogle - min egen Google startsida med massa enkla genvägar och liknande. Känns lite som mitt skrivbord på nätet.
  • Google Reader - prenumerera på en massa feeds, bland annat bloggar och liknande.
  • Google Calendar - här har jag alla mina kalenderposter, och så delar jag kalender med resten av familjen.
  • Google Docs - i stort sett hela Office-paketet men webbaserat.
  • Google Bookmarks - inga bokmärken i min webbläsare inte, allting lagras i Google Bookmarks istället.
  • Picasa Web Album - publicerar en hel del foton på webben med hjälp av ett desktopprogram.
  • Blogg - har precis börjat att använda.
Det bästa med alla dessa produkter är att jag loggar in på ett ställe på vilken dator jag än sitter vid och kommer direkt åt alla dessa applikationer. Dessutom finns det en uppsjö av applikationer som jag inte har nämnt här som Google Labs slänger ur sig hela tiden.

En sak jag har upptäckt är att om man vill ta del av de allra senaste uppdateringarna som görs ska man ha språket inställt på engelska. 

Jag kommer att blogga lite om hur jag använder alla dessa framöver nu, men låt mig först ta upp det här med att nästan hela mitt liv ligger i Googles händer.

Jag kan hålla med om att det är läskigt att allting ligger hos Google, men samtidigt känner jag att inte har någonting att dölja. Jag är inte så himla petig med det där med integriteten och på något sätt tror jag inte att Google använder mina grejer för att ta över världen. Det jobbar alldeles för många på Google för att ondsinta människor skulle kunna hantera informationen som de vill utan att det skulle läcka ut. Att de skapar så otroligt bra grejer som jag kan komma åt var jag än är, överväger det faktum att på någon server någonstans i världen ligger hela mitt mailarkiv och kalender. Men läskigt är det fortfarande.

Lite nördigt kanske, men det fungerar för mig...


Om Google Chrome

Nu har jag använt Google Chrome i ca en vecka sedan den släpptes och jag måste säga att jag är imponerad.Visserligen saknas många möjligheter för plugins (som i till exempel Firefox), men som alltid har Google lyckats få fram en ren miljö som fungerar mycket bra.

Jag använder numera Chrome som standard hemma. Jag använder normalt sett inte webbläsarens egna bokmärken utan lagrar allt i Google Bookmarks, för att kunna komma åt dessa var än jag är, men i Chrome har jag hittat ett smidigt sätt att använda bokmärkena som genvägar till alla de saker som jag använder dagligen.

Klickar jag på "Bookmark this page" så skapas ett bokmärke i mina Google Bookmarks som jag kommer åt som en annan genväg. 

Är du intresserad av alla de andra applikationerna som jag använder mig av ska du hålla koll på denna blogg. Det kommer mer om alla dessa och hur jag använder dem.

Lite nördigt kanske, men det fungerar för mig...


Om mig

Det är lite svårt att beskriva sig själv i några få meningar men jag ska göra ett försök.

Jag brukar ibland leka med tanken att jag består av tre olika personligheter. Det är inte alls så att jag tänker på detta hela tiden och försöker bete mig på olika sätt beroende på situationen, utan det rör sig snarare om ett sätt för att strukturera mig själv. Som säkert kommer att framkomma i denna blogg så är jag helt fascinerad av att få struktur på saker och ting och klassificera. Detta är nära sammankopplat med mitt yrke som systemutvecklare, där grunden för i stort sett allt jag gör handlar om att strukturera kod eller information i till exempel en databas. Hur som helst så har jag alltså tre olika personligheter som följer här nedan.

Innan jag svävar ut i mina personligheter måste jag dock bara påpeka att jag inte rangordnar dessa på något sätt här nedan. Var jag tvungen att välja skulle väl familjefadern väl alltid komma i första hand, men i varje given situation är jag tvungen att vara en av dessa och då mer eller mindre bortse från de andra.

Familjefadern
Jag har en fru och två barn och i och med detta är detta en stor del av mitt liv. Mycket kretsar kring frågor som handling, matlagning, lämna på dagis/skola och så vidare. Inte så intressant kanske, men så är det med familjelivet. Jag skulle dock inte byta bort mot något.

Programmeraren/Systemutvecklaren
Jag vet aldrig vilken av tiltarna här ovan jag ska välja. En programmerare kan visserligen vara en sytemutvecklare eftersom systemutvecklingen beskriver ett mycket större område, men jag känner mig egentligen som en programmerare. 

Hur som helst så skulle jag faktiskt inte kunna tänka mig att jobba med något annat. För en icke insatt så kan en 8-timmarsdag framför dubbla skärmar fyllda med kod kanske verka lite jobbigt. De flesta kanske inte skulle stå ut, men för mig är det livet. Dessutom tror jag inte att man kan vara en programmerare mellan 8-17 på dagarna och sedan släppa det. Det motsäger väl hela min indelning med personligheter här, men man måste ha ett brinnande intresse, en passion, för det här med utveckling för att klara av jobbet. Och då ingår det att hålla sig uppdaterad med de senaste teknikerna, även på fritiden.

Trumpetaren
Jag spelar en hel del trumpet på fritiden och mest rör det sig om pop eller jazz. Just nu blir det en del lead-spel i ett storband och en del annat mer sporadiskt. Det krävs en hel del övande för att hålla sig på den nivå jag vill och åtskilliga timmar går åt bara till att hålla tekniken och orken uppe. Det kan bli grymt krävande med spelningar hit och dit, men jag tycker det är kul att spela. Och spela får man bara göra om man övar. Så enkelt är det.

Så det var det. För mig blir det rätt enkelt att tänka på detta sättet. När jag kommer hem från jobbet så lämnar jag systemutvecklarn bakom mig och in kommer familjefadern och så vidare.

Lite nördigt kanske, men det fungerar för mig...

Ett första inlägg

Här kommer mitt första inlägg. Inte så mycket egentligen, men nu har jag börjat blogga i alla fall. Mer kommer...