2008-09-14

Att leva synkroniserat

Jag är ett ordnings-freek ut i fingerspetsarna. I alla fall vad det gäller strukturering och delning av information. Det hela kommer sig säkert av att man som programmerare och systemutvecklare måste strukturera saker och ting för att lyckas bra. Det som ibland kan slå över åt det riktiga nörd-hållet är att jag sätter stolthet i att ha saker och ting strukturerade. Koden jag skriver ska se snygg ut (vilket visserligen också gör att den blir läsbar och därmed enkel att följa och uppdatera), min kalender ska innehålla allting jag gör osv. Om jag så snackar med en kund om att träffas om en halvtimma, så åker det in i kalendern. Inte så mycket för att jag ska komma ihåg det (lite längre närminne har faktiskt) utan för att det ska stå i min kalender vad jag gör. Detta gör att jag faktiskt skulle kunna gå in i kalendern för att se vad jag gjorde just den här tiden för exakt ett år sedan. Dessutom kan andra som jag delar min kalender med se vad jag har för mig och så vidare.

Men för att åstadkomma detta måste man se till att leva hela synkroniserat, vilket inte alltid är det enklaste.

Till att börja med min uppsättning:

Jobbet
På jobbet kör Microsoft Exchange och Outlook 2007. Jag lever hela mitt arbetsliv i Outlook, och nya 2007:an är helt fantastisk måste jag säga. Alla mail som kommer in läses och arkiveras sedan i mappar strukturerade på kunder. Om det är saker som ska åtgärdas sätter jag ett datum på det samt en uppskattad tid. Alla dessa hamnar automatiskt i min uppgiftslista i "Att göra"-fältet, och jag kan snabbt planera min vecka genom att få ihop en 6-8 timmar varje dag.

Allting i min Outlook ligger egentligen i Exchange, som fungerar som en server där all information lagras. Detta gör att jag skulle kunna köra Outlook hemma också och se precis samma information här hemma som på jobbet.

Fritiden
Jag har numera gått tillbaka till min gamla trogna Sony Ericsson K530i. Jag hade länge en P1:a, men det var lite för slö och klumpig. Visserligen erbjuder min nuvarande telefon inte samma möjligheter med direktsynkronisering mot Exchange, men jag har fått ge avkall på detta för storlekens skull. Ryktena säger att det finns en liknande K530i med synkroniseringsmöjligheter, men jag har inte hunnit kolla på detta. Nu synkroniserar jag min telefon med en sladd mot Outlook så att jag kan få in mina kontakter och kalender i telefonen.

Hemma
Hemma kör jag Google fullt ut, som jag nämnt i tidigare blogginlägg.

Hur jag får ihop det
Min jobbdator står på dygnet runt och i Outlook har jag köpt ett tillägg som heter SyncMyCal (typ 250 kr för fullversionen). Med denna kan jag synkronisera hela min kalender och kontakter med Google Calendar respektive Gmail. Denna körs en gång i timmen och det gör att båda ställena hela tiden är uppdaterade med den senaste informationen, oavsett om jag fyller i den i Outllok eller Google Calender. Detta gör att livet blir lite enklare.

Jag har åtskilliga gånger försökt att få min fru att inse hur smidigt det skulle vara om vi båda hade varsin digital kalender och sedan prenumererade på varandras. Man skulle då kunna se direkt när den andra är upptagen och så vidare, men icke! Det ska vara vanlig gammal hederlig kalender i pappersformat. Ja, ja - vad det lider kanske hon inser hur rätt jag har.

Lite nördigt kanske, men det fungerar för mig...

No comments: